Newslettery społeczności

Zaktualizowano 27 paź 2026

Właściciel i administratorzy społeczności mogą pisać do jej osób z zakładki Newslettery na stronie zarządzania społecznością.


Weryfikacja społeczności

Społeczność wysyła newslettery po tym, jak Cloomba ją zweryfikuje. Do tego czasu zakładka Newslettery pokazuje Zweryfikuj społeczność: odpowiedz na kilka pytań o swoje wydarzenia i o to, jak zbudowałeś swoją listę kontaktów, a my odpiszemy e-mailem. Zakładka pokazuje datę wysłania Twojego zgłoszenia. Weryfikacja należy do społeczności, więc gdy już zostanie zweryfikowana, jej właściciel i każdy administrator mogą wysyłać. Zweryfikowana społeczność otrzymuje też pełny limit na jednoczesne docieranie do nowych osób — zobacz limity wysyłania e-maili.


Kto może go otrzymać

Newsletter trafia do osób ze społeczności, tak jak pokazuje je zakładka Osoby:

  • Obserwujący — osoby, które obserwują społeczność
  • Goście — potwierdzeni goście dowolnego wydarzenia, którego domem jest ta społeczność, kimkolwiek jest jego organizator
  • Ręczne — kontakty dodane w zakładce Osoby

Wybieranie odbiorców

W sekcji Odbiorcy na początku wybrane jest Wszyscy. Aby wysłać do mniejszej liczby osób, wybierz zamiast tego grupy:

  • Źródła — Obserwujący, Goście, Ręczne
  • Członkowie — jedna grupa na każdy poziom członkostwa
  • Tagi — jedna grupa na każdy tag używany w zakładce Osoby

Grupy się sumują: newsletter trafia do wszystkich w każdej wybranej przez Ciebie grupie, a osoba należąca do dwóch grup dostaje jedną kopię. W sekcji Dodatkowe adresy e-mail możesz dodać adresy, których nie ma w żadnej grupie.


Zanim wyślesz

  • Podsumowanie pokazuje, do ilu osób dotrze newsletter i ile osób zostaje pominiętych, bo poprosiły o niewysyłanie im e-maili.
  • Jeśli niektóre z nich dostały inny newsletter od tej społeczności w ciągu ostatnich 7 dni, linijka informuje, ile. Jest po to, by pomóc Ci rozłożyć e-maile w czasie; nie blokuje wysyłki.
  • Wyślij test do mnie najpierw wysyła Ci kopię.
  • Wiadomość obsługuje markdown.
  • E-mail pokazuje nazwę społeczności jako nadawcę. Odpowiedzi trafiają do tego, kto go napisał.

Wysłanego newslettera nie można cofnąć.


Ponawianie

Przez 30 dni po wysłaniu newsletter w sekcji Wcześniejsze newslettery ma menu Ponów. Obie opcje otwierają edytor z tematem i treścią tego newslettera, a oba możesz edytować.

  • Wyślij do większej liczby osób — dla grupy, o której zapomniałeś, albo wersji z innym linkiem dla innej grupy. Wybierz nowych odbiorców; każdy, kto już dostał ten newsletter, jest pomijany. Pozostaje jednym newsletterem na liście, z nową sumą.
  • Wyślij do tych samych osób — aby poprawić datę, miejsce lub link. Trafia do wszystkich, którzy dostali oryginał, z wyjątkiem osób, które od tego czasu zrezygnowały z subskrypcji lub których adres się odbił. Pojawia się na liście jako nowy newsletter.

Po 30 dniach napisz zamiast tego nowy newsletter.


Wcześniejsze newslettery

Lista pokazuje każdy newsletter wraz z tym, ile wysłano, ile się odbiło, ile oznaczono jako spam i ile osób zrezygnowało z subskrypcji. Cloomba nie śledzi, czy ktoś otworzył newsletter lub kliknął link.


Limity i rezygnacje

Newslettery wliczają się do limitów e-maili społeczności, kimkolwiek jest ich nadawca — zobacz limity wysyłania e-maili. Każdy newsletter zawiera link do rezygnacji z subskrypcji, a każdy może wyłączyć newslettery społeczności w swoich ustawieniach powiadomień. Osoby, które zrezygnowały z subskrypcji, są pomijane automatycznie.