Newslettery kalendarza
Właściciel i administratorzy kalendarza mogą pisać do jego osób z zakładki Newslettery na stronie zarządzania kalendarzem.
Kto może go otrzymać
Newsletter trafia do osób z kalendarza, tak jak pokazuje je zakładka Osoby:
- Obserwujący — osoby, które obserwują kalendarz
- Goście — potwierdzeni goście dowolnego wydarzenia, którego macierzystym kalendarzem jest ten kalendarz, niezależnie od tego, kto je zorganizował
- Ręcznie — kontakty dodane w zakładce Osoby
Wybór odbiorców
W sekcji Odbiorcy na początku wybrana jest opcja Wszyscy. Aby wysłać do mniejszej liczby osób, wybierz zamiast tego grupy:
- Źródła — Obserwujący, Goście, Ręcznie
- Członkowie — jedna grupa na każdy poziom członkostwa
- Tagi — jedna grupa na każdy tag użyty w zakładce Osoby
Grupy się sumują: newsletter trafia do wszystkich osób w dowolnej wybranej grupie, a osoba należąca do dwóch grup otrzymuje jedną kopię. W sekcji Dodatkowe adresy e-mail możesz dodać adresy, które nie znajdują się w żadnej grupie.
Zanim wyślesz
- Podsumowanie pokazuje, do ilu osób dotrze newsletter oraz ile osób zostało pominiętych, ponieważ poprosiły o nieprzysyłanie e-maili.
- Jeśli część z nich otrzymała inny newsletter z tego kalendarza w ciągu ostatnich 7 dni, wiersz informuje, ile osób. Ma to pomóc Ci rozłożyć wysyłkę w czasie; nie blokuje to wysłania.
- Wyślij test do mnie wysyła Ci najpierw kopię.
- Wiadomość obsługuje markdown.
- E-mail wyświetla właściciela kalendarza jako nadawcę. Odpowiedzi trafiają do osoby, która napisała newsletter.
Wysłanego newslettera nie można cofnąć.
Kontynuacja
Przez 30 dni po wysłaniu newsletter w sekcji Poprzednie newslettery ma menu Kontynuuj. Obie opcje otwierają edytor z tematem i treścią tego newslettera, a oba te elementy możesz edytować.
- Wyślij do większej liczby osób — dla grupy, o której zapomniałeś, lub wersji z innym linkiem dla innej grupy. Wybierz nowych odbiorców; każdy, kto już otrzymał ten newsletter, zostaje pominięty. Pozostaje to jednym newsletterem na liście, z nową sumą.
- Wyślij do tych samych osób — aby poprawić datę, miejsce lub link. Trafia do wszystkich, którzy otrzymali oryginał, z wyjątkiem osób, które zrezygnowały z subskrypcji lub których adres od tego czasu odbił wiadomość. Pojawia się na liście jako nowy newsletter.
Po 30 dniach napisz zamiast tego nowy newsletter.
Poprzednie newslettery
Lista pokazuje każdy newsletter wraz z informacją, ile wysłano, ile odbiło się (bounce), ile oznaczono jako spam i ile osób zrezygnowało z subskrypcji. Cloomba nie śledzi, czy ktoś otworzył newsletter lub kliknął link.
Limity i rezygnacje
Newslettery wliczają się do limitów wysyłki e-maili właściciela kalendarza, niezależnie od tego, kto je wysyła. Każdy newsletter zawiera link do rezygnacji z subskrypcji, a każdy może wyłączyć newslettery kalendarza w swoich ustawieniach powiadomień. Osoby, które zrezygnowały z subskrypcji, są automatycznie pomijane.